Ung VVS-lærling hyldet med nystiftet legat
24-05-2023
I dag er VVS’23 skudt i gang og sikke en start. Traditionen tro er åbningsdag lig med studiedag, og en masse studerende var derfor mødt op for at netværke, høre om digitalisering, automatisering, få insiderviden om livet som nyuddannet VVS’er og ikke mindst for at overvære uddelingen af VVS-messens nystiftede legat.
Hvis du har fulgt DM i Skills, kender du med stor sandsynlighed Simon Plauborg, der stod som vinder af konkurrencen i Fredericia, 2023. I dag kan han også tilføje titlen som den første, der nogensinde har modtaget VVS-messens legat, som lyder på 15.000 kroner.
Legatet er et helt nyt initiativ fra arrangørernes side for at styrke fokusset på VVS-uddannelserne og branchens efterspørgsel på arbejdskraft. Derudover har især arbejde med grøn omstilling været en del af udvælgelseskriterierne.
– Vi ønsker at belønne ét ungt talent, der formår at samtænke og anvende VVS-teknologier til at fremme den grønne omstilling eller bæredygtige løsninger i VVS-branchen, fortalte medarrangør og direktør for VELTEK, Per Rømer Kofod.
Netop dette lever Simon Plauborg op til i stor stil. Som Kenneth Østergård Lauridsen, uddannelsesleder i VVS på Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier fortæller i sin indstilling af Simon:
– Simon har blandt andet været ude og forklare om VVS-uddannelsen til alle 8. klasser i Herning Kommune i 2022 og 2023. I 2023 har han været med til et tværfagligt projekt på byggerimessen i Fredericia med fokus på grænseflader i byggeriet og dermed sprede budskabet om mere bæredygtigt byggeri for at gøre mere til nedbringelse af spild ved at samarbejde bedre om byggeriet.
Lærlingene er en vigtig del af branchen
Både VELTEK og Odense Congress Center (OCC), der arrangerer VVS’23 ser studiedagen som en vigtig del af messen, og som Per Rømer Kofod lagde ud med i sin tale ved legatoverrækkelsen:
– Selv de mest fantastiske komponenter og løsninger er ikke meget værd alene. Det er først i forbindelse med projektering og installation, at værdien kommer frem, altså kombinationen mellem teknologier og menneskets faglige kunnen.
Spørger man messe- og eventchef fra OCC, Morten Ihlow, spiller VVS-lærlingene en stor rolle for, at eventet kan favne alle i en branche i udvikling.
– Vi vil gerne være med til at fremme fokusset på morgendagens arbejdstagere i VVS-branchen – og med det naturlige fokus, der er kommet på grøn omstilling i samfundet generelt, og især i VVS-branchen, er de studerende med til at sikre udviklingen og dynamikken i branchen, så vi får nye teknologier i spil, fortæller han og fortsætter:
– Det var en fornøjelse at se glæden hos Simon Plauborg, da han modtog legatet, og der er ingen tvivl om, at det er unge lærlinge som ham, branchen kan være rigtig stolte af. Derfor ser jeg også frem til at uddele legatet sammen med VELTEK igen til VVS’25.